مندلیک اسید یک اسید آلفا هیدروکسی ضعیف (AHA) است که از بادامهای تلخ تولید میشود. این AHA قابلیت جوانکنندگی، صاف کردن و پاک کردن پوست را به محصولات مراقبت از پوست اضافه میکند. اما برخلاف سایر AHAs، مندلیک اسید به طور معمول به پوست حساس ایجاد تحریک نمیکند. در ادامه توضیح داده شده است که اگر مندلیک اسید را به روتین مراقبت از پوست خود اضافه کنید، چه اثری انتظار داشته باشید.
مندلیک اسید چگونه کار میکند؟
به عنوان یک AHA، مندلیک اسید به شکل شیمیایی لایه برداری از سلولهای مرده روی لایه بالایی پوست (لایهایپیدرم) کمک میکند. از نظر سلولی، این اسید به لط loose برداشتن سلولهای مرده روی سطح پوست کمک میکند تا سلولهای جدید پوست را تسخیر کنند و پوست تازه تر و صافتری را به جای گذارند. مندلیک اسید همچنین به تولید کلاژن کمک میکند که باعث پرشدن پوست، بهبود انعطافپذیری و صاف کردن خطوط ریز میشود.
مندلیک اسید دارای اندازه ذره بزرگی است که باعث جذب آن توسط پوست بهطور آهسته و یکنواخت میشود. این باعث میشود که AHA بیشتر در سطح پوست ماندگار شود و در حین جذب کمتر تحریک برای افراد با پوست حساس ایجاد کند.
مزایای مندلیک اسید
با توجه به آرام بودن مندلیک اسید، این ماده اغلب کمتر موثر از AHAs قویتر است. با این حال، مندلیک اسید برای افرادی با انواع حساس پوست مناسب است که نمیتوانند AHAs قویتر را تحمل کنند.
بهبود بافت ناهموار پوست
مزیت اصلی مندلیک اسید این است که به کمک این ماده میتوانید پوست را لایه برداری کنید و ظاهری صاف و روشنتر به آن بدهید. به عنوان یک ماده لایه بردار شیمیایی، مندلیک اسید به آرامی پوست را از سلولهای مرده که روی سطح پوست قرار دارند، حل میکند. وقتی شما بیش از حد سلولهای مرده داشته باشید، پوست شما ممکن است خشک، خشن یا پوستخورده به نظر برسد. استفاده از محصولات مراقبتی حاوی مندلیک اسید میتواند عدم یکنواختی و قسمتهای ناهموار پوست را لایه برداری کند.
عموما AHAs حساس پوست را تحریک میکنند، اما مندلیک اسید استثنا است. مطالعات نشان میدهند که افراد با پوست حساس و گلودرد میتوانند مندلیک اسید را بدون تحریک پوست خود استفاده کنند.
کاهش پیگمانتاسیون بیشفعال
بازدهی لایهبرداری مندلیک اسید همچنین میتواند به آرامی لکههای تیره را به مرور زمان کاهش دهد، با کمک به بازسازی پوست. این ماده میتواند به افرادی با پوست حساس کمک کند تا لکههای تیره (پیگمانتاسیون بیشفعال) ناشی از لکههای خورشیدی، جوش و ملازما را کم کنند. مندلیک اسید همچنین برای رنگ پوستهای تیره امن است و باعث روشن نشدن زیاد پوست نمیشود.
به طور خاص، عموما از مندلیک اسید برای درمان ملازما در افراد با پوست حساس یا گلودرد استفاده میشود. ملازما باعث ایجاد لکههای قهوهای روی صورت یا لب بالایی میشود. تغییرات هورمونی در طول بارداری معمولا منجر به ایجاد ملازما میشود. تحقیقات نیز نشان میدهد که لایهبرداریهایی که از اسید سالیسیلیک و مندلیک ترکیب شدهاند، به میزان نیمه به میزان لایهبرداریهای اسید گلیکولیک مؤثر بودند. با این حال، لایهبرداری مندلیک اسید باعث تحمل بهتر شد.
درمان جوش
مندلیک اسید میتواند به چندین روش متفاوت در درمان جوش کمک کند. ابتدا، تأثیر لایهبرداری مندلیک اسید به حذف سلولهای مرده و آلودگی پوست میپردازد که منجر به جوش میشود. مندلیک اسید همچنین دارای خواص ضد باکتریایی و ضد التهابی است که ممکن است به کشتن باکتریها و کاهش التهاب جوشها کمک کند. در نهایت، مندلیک اسید کنترل تولید روغن را بهبود میبخشد.
در افرادی با پوست چرب ملیح، مندلیک اسید میتواند به کاهش افزایش سبم (روغن) کمک کند که میتواند منجر به جوش شود. یک آزمایش کلینیکی 8 هفتهای به ویژه نشان داد که زنانی که روزانه دو بار از کرم ژل مندلیک اسید استفاده کردند، روغنیت و درخشش پوستشان کاهش یافت. تحقیقات نیز نشان داده است که لایهبرداری مندلیک اسید 45% مؤثرتر از لایهبرداری اسید سالیسیلیک 30% در درمان جوشهای التهابی است. لایهبرداری مندلیک اسید همان اندازه لایهبرداری اسید سالیسیلیک در درمان جوشهای نیمه سنگین تا متوسط است اما با عوارض جانبی کمتر.
بهبود ظاهر خطوط ریز
مندلیک اسید میتواند به آرامی ظاهر خطوط ریز بر روی پوست پیر را کاهش دهد. هنگامی که پیر میشوید، پوست شما به طور طبیعی کلاژن را از دست میدهد که به پوست لطافت، انعطافپذیری و ظاهر جوانانه میدهد. مندلیک اسید میتواند تولید کلاژن را تحریک کند که به لطیف شدن خطوط ریز و چروکها و پر شدن پوست کمک میکند.
پوست معمولا با پیری کمتر سبم (روغن) تولید میکند و خشک میشود. یک مطالعه کوچک نشان داد که لایهبرداری مندلیک اسید 40% به زنان 48-71 ساله کمک کرد روغن بیشتری در چهره تولید کنند که میتواند به رطوبت دهی پوست خشک کمک کند و ظاهر خطوط ریز را بهبود بخشد.
مندلیک اسید در مقابل سایر AHAs
مندلیک اسید یکی از تعدادی از AHAs است که میتواند پوست را لایه برداری کرده، باز کردن منافذ پوست، کاهش خطوط ریز و روشن کردن لکههای تیره کمک کند. با این حال، مندلیک اسید ملایمترین و ایمنترین AHA است که این مزایا را به شما میدهد. AHAs رایجترین در محصولات مراقبت از پوست شامل اسید گلیکولیک و لاکتیک میباشند. همچنین میتوانید محصولات مراقبتی حاوی اسید سیتریک، مالیک و تارتاریک خریداری کنید.
مانند سایر AHAs، مندلیک اسید به حذف سلولهای مرده پوست کمک میکند و تولید کلاژن را افزایش میدهد. با این حال، اسید مندلیک از اندازه ذره بزرگتری نسبت به اسید گلیکولیک و لاکتیک برخوردار است. این باعث میشود مندلیک اسید به آهستگی در پوست جذب شود و در صورت داشتن پوست حساس، کمتر تحریک کند. با این حال، این اختلاف اندازه نیز باعث میشود مندلیک اسید کمتر قوی باشد.
اسید گلیکولیک دارای کوچکترین اندازه ذره است که اجازه جذب سریع و عمیق تر آن در پوست را میدهد. این باعث میشود که اسید گلیکولیک در درمان پوست چرب و مستعد جوشها موثرتر باشد، اما همچنین تحریک کنندهتر است. اسید لاکتیک مزایای مشابهی نسبت به اسید گلیکولیک دارد، اما جذب آن کمی کندتر است و کمتر تحریککننده است. علاوه بر این، اسید لاکتیک به پوست کمک میکند تا رطوبت خود را حفظ کند که اسید گلیکولیک و مندلیک اسید این کار را نمیکنند.
خطرات احتمالی
مندلیک اسید به عنوان آهسته شناخته شده و به طور عمومی پوست را خشک و تحریک نمیکند مانند AHAs قویتر، به خصوص اگر از محصولات بیشتر عرضه میشود. با این حال، AHAs مانند مندلیک اسید ممکن است مشکلات حساسیت نور خورشید را ایجاد کنند، بنابراین همیشه هنگام استفاده از مندلیک اسید، از عوامل ضد آفتاب استفاده کنید.
مانند همه AHAs، هنوز هم ممکن است به روی پوست واکنش داشته باشید. عوارض جانبی احتمالی AHAs عبارتند از:
- خشک و پوسته آورپوست پوستتحریک شده یا قرمز شده
به عنوان احتیاط اضافی، شما همچنین باید در صورت حساسیت به بادام، استفاده از مندلیک اسید را اجتناب کنید.
چگونه از مندلیک اسید استفاده کنیم؟
مندلیک اسید میتواند لایهبرداری ایدهآلی برای پوست حساس به منظور کاهش جوشها و بهبود بافت پوست کمک کند. اگر اولین بار استفاده میکنید، میتوانید از پاک کنندهها، سرمها و لایهبرداریهای مندلیک اسید استفاده کنید. سرمها و لایهبرداریها نوعهای محبوبتر محصولات مراقبتی مندلیک اسید هستند. این محصولات معمولاً پس از شستشو در شب به پوست استفاده میشوند و با استفاده از یک مرطوبکننده پیگیری میشوند.
مانند سایر نوعهای مراقبت از پوست، مندلیک اسید با استفاده طولانیمدت مؤثرتر میشود. همچنین میتوانید برای درمان ملازما، جوش و لکههای تیره، از لایهبرداریهای مندلیک اسید با غلظت بالاتر به عنوان محصولاتی بیشتر از روتین خانگی استفاده کنید.
اگر تصمیم به استفاده از محصولات مندلیک اسید خانگی میگیرید، بهتر است با روشهای زیر شروع کنید:
- با غلظتهای پایین شروع کنید. میتوانید سرمها و لایهبرداریهای مندلیک اسید با غلظت بالای 10 تا 15٪ را پیدا کنید. شروع با درصدهای کمتر AHA، معمولاً کمتر از 10٪، میتواند به پوست شما سازگار شود و خطر عوارض جانبی را کاهش دهد. محصول را هر 2 یا 3 شب یکبار برای چند هفته استفاده کرده و تحمل پوست خود را بررسی کنید یا در پوست حساس روی قسمت کوچکی تست کنید. با این حال، از آنجایی که مندلیک اسید کمتر قوی است، شما معمولاً میتوانید به طور ایمن از غلظتهای بالاتر استفاده کنید. در شب استفاده کنید. برای کاهش حساسیت به نور خورشید، محصولات مندلیک اسید را در شب استفاده کنید. استفاده از عوامل ضد آفتاب. از آنجایی که مندلیک اسید ممکن است پوست را حساس به نور خورشید کند، استفاده از عوامل ضد آفتاب با عامل حفاظت از نور خورشید (SPF) حداقل 30 هر صبح ضروری است. عدم مخلوط کردن با لایهبردارهای دیگر: اجتناب از مخلوط کردن مندلیک اسید با سایر AHAs و رتینول به عنوان عوارض خشکی ممکن است. اگر میخواهید از سایر درمانها استفاده کنید، میتوانید روزهای استفاده از محصولات را به تناوب در نظر بگیرید.
مروری سریع
مندلیک اسید یک AHA بوده که به آرامی لایهبرداری میکند و تولید کلاژن را تحریک میکند. اضافه کردن محصولات مراقبت از پوست حاوی مندلیک اسید به روتین شما میتواند به بهبود بافت پوست، کاهش خطوط ریز، پاکسازی جوش و کاهش لکههای تیره کمک کند. این AHA برای افرادی با انواع پوست حساس مناسب است زیرا به طور آهسته جذب میشود و کمتر تحریککننده از سایر AHAs است.
با این حال، برخی افراد ممکن است هنوز هم عوارض جانبی مانند تحریک، خشکی یا پوسته شدن پوست را تجربه کنند. در هنگام امتحان مندلیک اسید برای اولین بار، انتخاب محصول با سازگاری پایینتر میتواند از تحریک جلوگیری کند.
- استفاده از اسید پیچیده، گینتیلی، پروگینی پ، بوگلیارو س، چ. ظرافت و ایمنی یک روش جدید ترکیب شده با استفاده از استایل پهناور PHA برای درمان همه انواع پوست، حتی حساس. J Cosmet Dermatol. 2023; 22 (2): 517-528. doi:10.1111/jocd.15215